Други међународни симпозијум „Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999.“

Бивши италијански војни пилот Доменико Леђеро био је један од учесника Међународног симпозијума о последицама НАТО бомбародавања тадашње СР Југослвавије осиромашеним уранијумом. Он је после вишегодишњег учешћа у мисијама контроле уништења наоружања у десетак земаља света, скинуо пилотску кацигу 2005. године, након чега несебично помаже италијанске војнике који су по повратку из мисије на Косову масовно умирали од рака. Италија је иначе уступила све доказе које је прибавила потврђујући да је од последица осиромашеног уранијума по повратку са Косова од малигних болести умрло прео 400 од укупно око 7.000 војника колико је било у мировној мисији на територији Косова.

У Нишу је у уторак и среду одржан други Међународни симпозијум о последицама НАТО бомбардовања тадашње СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999. године на којем се двадесетак цивилних и војних експерата сложило у оцени да се радило о ратном злочину који може бити снажан аргумент за тужбу против НАТО.

Овим питањем се иначе увелико бави и посебна комисија српског парламента, којој је Италија већ уступила све доказе које је прибавила потврђујући да је од последица осиромашеног уранијума по повратку са Косова од малигних болести умрло прео 400 од укупно око 7.000 војника колико је било у мировној мисији на територији Косова.

Иначе, домаћини и организатори тог научног симпозијума били су адвокатска канцеларија Срђана Алексића, који је својевремено заступао српске ветеране пред судом у Стразбуру, затим Асоцијација за безбедност критичне инфраструктуре и Православна академија наука и уметности, вештина и иновација.

Овај скуп у Нишу изазвао је велику пажњу што се могло видети и по броју акредитованих новинара из угледних светских и европских медија.

Снажно је одјекнуло излагање о војној етици и моралу бившег немачког војног пилота Флојирана Фафа, који је због одбијања да баци уранијумске пројектиле на територију Србије 1999.године рашчињен и отпуштен из авијације. Део свог излагања Фаф је изговорио на српском језику.

Са пажњом и поштовањем поздрављен је став угледног професора међународног права из Берлина   Малфреда Мора, који је потврђујући своје ставове изречене на прошлогодишњем симпозијуму, оценио да је НАТО алијанса пре две деценије прекршила све одредбе и конвенције   међународног и цивилног права.

Пратећи овај симпозијум наш сарадник Милорад Додеровић имао је ексклузивног саговорника, бившег италијанског војног пилота Доменика Леђера. Он је после вишегодишњег учешћа у мисијама контроле уништења наоружања у десетак земаља света, скинуо пилотску кацигу 2005. године, након чега несебично помаже италијанске војнике који су по повратку из мисије на Косову масовно умирали од рака.

Извор: www.sbs.com.au

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.